AUGUSTUS 2005

badkamer
Vorige maand vertelde ik dat de zoldervloer het begeven had. Hierdoor moet dezeoriginele moerbinten sneller hersteld worden dan we hadden gedacht. Links zie je hoe de toekomstige badkamer eruit ziet zonder bovenliggende vloer... Er zijn alleen twee onderstempelde moerbinten over (zie foto rechts), en ook deze zullen vervangen moeten worden door teveel houtrot.


Hieronder nok met oud dakbeschotzie je het zicht in de nok vanuit de badkamer. Het dakbeschot zit hier nog op. Het is niet echt oud, maar wel slecht. Daarnaast ook zeker niet het soort materiaal dat je in het zicht wil laten en dat is nou precies wat we wl willen op de zolder die onze slaapkamer gaat worbegin nieuwe zoldervloerden! Bovendien moet het er toch af voor het rechtzetten van het dak.

Op de twee fotos rechts zie je het begin van de nieuw zoldervloer! Je ziet de nieuwe moerbinten en nieuwe kinderbinten. Er zijn maar over twee velden kinderbinten gelegd, de rest blijft namelijk open en zal een vide boven de badkamer gaan vormen. De moerbint moesten we echter wel terugbrengen van Monumentenzorg.
nok zonder dakbeschot
Links zie je hoe de nok eruit ziet zonder het dakbeschot! Als je begin nieuwe zoldervloer van onderafgoed kijkt (aanklikken voor vergroting), zie je op meerdere plekken hijsbanden (linksonder een close-up). Deze hijsbanden zijn verbonden aan een ratelmechanisme waarmee het dak wordt rechtgetrokken. Het dak is niet alleen aan n kant met de muur mee naar beneden gezakt, het dak is ook richting dakterras gekanteld! Dit laatste was ook te zien aan de openstaande pen- en gatverbindingen. De sporen en andere houten delen van het dak zijn losgemaakt of indien nodig afgezaagd, anders is rechttrekken niet mogelijk vanwege te veel weerstand.
hijsband
En nu staat het dak weer recht! Rechts zie je de opening tussen de muur en het dopening door rechtzetten dakak die de enorme omvang van de verzakking laat zien... Dit stuk moet nog helemaal volgens de oude methode worden dichtgemetseld. Hiervoor hebben we bakstenen besteld die op de authentieke manier in een ringoven worden gebakken. Dit brengt verschillende kleurschakeringen, groottes en hardheden teweeg. Er wordt ook geen moderne mortel gebruikt, maar kalkmortel (uitleg volgt later onder Wat&Hoe).