FEBRUARI 2005

Inmiddels is de doorbraak tussen de buren en ons weer dichtgemetseld waardoor de oude situatie is htussenmuurersteld en het niet meer mogelijk is dat de tussenmuur verder zakt. Een belangrijke stap dus!
Er is zoals je ziet nog wel een doorgang tussen de twee panden, dit is voorlopig nog nodig omdat de voorzieningen voor stroom en water in het buurpand zitten (het was jarenlang immers één pand). Zodra wij onze eigen voorzieningen hebben, kan deze doorgang ook dicht.bakstenen loshakken

De volgende klus was het openmaken van de glas-in-loodramen, die dichtgemetseld waren. Rechts zie je Cor, de vader van Emiel, druk bezig met het weghakken van de bakstenen boven de kozijnen. Hier stond ook het muurtje op dat we in de Kerstvakantie al weg hadden gehaald.
middenpenant tussen kozijnen gescheurd
Tijdens deze klus is aan het licht gekomen waarom de glas-
in-loodramen waren dichtgemetseld. De stalen latei boven de kozijnen had drie oplegpunten. Het middelste punt, de middenpenant (een “uitbouw” boven de betonnen kolom tussen de kozijnen), was bezweken onder het gewicht van de toen nog aanwezige verdieping erboven! Op de foto links zie je de scheur. De latei was daardoor uitgebrokkozijnen vrij makenen en stak uit de muur naar buiten, dit zorgde voor instortingsgevaar. De enige manier om deze situatie snel te stabiliseren, was het dichtmetselen van de kozijnen om de druk weg te nemen. Nu er niets meer is boven de kozijnen, kunnen ze zonder gevaar opengemaakt worden.

kozijnen openRechts zie je Emiel en Cor de penant tot de scheur verwijderen. Geen licht klusje aangezien er met tras was gemetseld... (Uitleg volgt later onder Wat&Hoe.) Het resultaat zie je links, veel meer licht (en lucht...)!

Het volgende probleem werd al snel zichtbaar: flink rotte koppen aan de moerbinten! Als je de volgende foto vergroot (aanklikken), zie je een close-up van de houtwormgaten. Ik ben de tel kwijtgeraakt...rotte moerbint We blijken trouwens niet alleen houtwormen te hebben, maar ook bonte knaagkevers, boktorren en zwam. De zwam zit niet alleen in het hout, maar blijkt ook in het metselwerk te zitten! Kortom: binnenkort zal het hele pand gesaneerd moeten worden om ons te ontdoen van alle flora en fauna...

stortkokerOp zo’n smalle renovatiesteiger is het niet mogelijk een kruiwagen te gebruiken, dus een stortkoker is geen overbodige luxe! Naast noodzakelijk is het afvoeren van puin op deze manier heel wat sneller, comfortabeler en ook leuker dan zelf alles naar beneden sjouwen!