FEBRUARI 2006

aanvoer staalWe gaan weer verder met constructief herstel! Door de verzakking is de tussenmuur op de estaal sjouwenerste verdieping gaan “uitbuiken”: hol aan onze kant, bol aan de kant van de buren. Dit zorgt voor extra druk op de muur waardoor er een knikrisico kan zijn. Om deze muur te verstevigen, is er tegendruk nodig. Deze tegendruk laten we aanbrengen in de vorm van een stalen constructie.

Eerst moet al het losse staal van beneden naar boven en onze steigerdelen van boven naar beneden, goed voor de conditie met zulke hoge verdiepingen...
steiger halen
Eerst worden de liggers boven en onder bevestigd aan de moerbinten. Dan wordt gemeten hoe hoog de staanders moeten zijn waarna ze op die lengte afgeslepen worden. De staanders worden vervolgens boven en onder vastgelast. Nu staat er echter nog geen druk op de muur, daarom worden met lange boren op regelmatige afstand gaten geboord door de gehele tussenmuur heen. Tussen de dubbele staanders zitten vierkante kokertjes die de locaties daarvoor aangeven. Hier gaan lange draadeinden door die bij de buren uit de muur komen. De draadeinden worden bij de buren met behulp van een flinke vierkante stalen plaat vastgezet en aan onze kant wordt de stalen constructie door middel van de draadeinden strak tegen de muur gedraaid waardoor het geheel op spanning komt! Na het plaatsen van voorzetwanden zal hier niets meer van te zien zijn. Het was een erg leuk proces om te volgen!

liggers vastboren02slijpenlassenborenvastzetten


Dit was echter niet de enige grote klus van deze maand! In augustus en september van vorig jaar kon je al zien dat de dakspanten recht spantengezet en aangeheeld zijn. Het was de bedoeling dat er snel nieuw dakbeschot op zou komen, mluchtig overleg02aar wegens problemen met onze eerste aannemer die niet opgelost werden, hebben we de samenwerking met deze aannemer beëindigd. Daardoor bleef het oranje zeil nog wat langer liggen... Inmiddels hebben we een andere aannemer ingeschakeld die de dakenklus verder afmaakt! Zie de foto’s voor beelden van het nogal luchtige dak en het resultaat met nieuw beschot en de dakpannen er weer op. Veel beter zo!

dak met nieuw beschot