JANUARI 2011

Cor gasleidingHet is bijna zover: 21 januari wordt de open haard geplaatst! Maar er moet nog wel het een en ander gebeuren voordat we er klaar voor zijn.hekwerk gang

Links: Cor is hier op de begane grond de gasleiding aan het aanleggen voor zowel de open haard als de toekomstige keuken op de eerste verdieping.

Rechts: hier alvast een stukje stokkenwand waar straks de gang stopt en entreehal begint. Deze dient nu alvast als bevestiging voor de gasleiding.
waterleidingen bovenlangs
kranenLinks zie je de gas- en waterleidingen op de eerste verdieping met de kranen er al aan. De twee leidingen die je naar boven ziet lopen, zijn de waterleidingen. Rechts zie je Cor deze bovenlangs geleiden richting het toekomstige atelier.

leidingenLinks: nogmaals dezelfde leidingen, nu bijna bij het punt waar de open haard komt en waar de waterleidingen naar boven richting badkamer gaan. Nog even een terugblik naar september: Hier kan je heel goed zien dat het goed gelukt is die stugge leidingen in de omtiplaatmmerinachterwand open haardg te krijgen!

Rechts: het is tijd om de achterwand voor de open haard te timmeren! Dat doen we door horizontaal regelwerk aan te brengen, daartussen zoveel mogelijk isolatie te proppen en dicht te zetten met een Promatect-plaat. Een Promatect- plaat is een nogal dikke en zeer zware plaat die ervoor moet zorgen dat het achterliggende regelwerk niet in brandhout verandert als de haard brandt. De plaat moest 20 mm dik zijn volgens de voorschriften, dus dat belooft wat voor de temperatuur van de haard, lekker!!
We moesten goed meten voor dit timmerwerk, want de achterwand van de open haard moet straks vlak in de wand wegvallen. Lekker strak!


open haardTadaaaaaaaaaa!! Hij doet het!! Natuurlijk timmeren we hem in een later stadium helemaal af, 1e verdiepinghet moet een soort podium worden waar de haard in zit en een kastenwand erboven waar dan ook de afzuiging in zit. Zie rechts voor een ontwerpschets van hoe het ongeveer moet worden. Mooi hé?
Verder blijft het vuur niet zo, er horen keramische houtblokken in te liggen voor het “echte” uiterlijk. Maar zolang we nog volop aan het verbouwen zijn, moet de haard steeds afgedekt worden met een plaat om de brandblokken stofvrij te houden. En een platte plaat past niet over een berg keramische houtblokken heen.. Dus die moeten nog even wachten!


Dat is nog eens een beloning na het klussen: het klusbiertje niet in de kou, maar lekker bij de open haard! De dag na het plaatsen hebben we ons eerste wijntje bij de haard gedronken. En zeker niet de laaheerlijk 2tste…heerlijk 1