MAART 2005

Op de begane grond bevonden zich 2 dichtgemetselde eikenhouten kozijnen die niet konden blijven zitten. Te veel risico op zwam en houtrot! Het leek niet zo moeilijk om het kozijn op de volgende foto’s eruit te slopen, maar het zat een stuk dieper en steviger in de muur weggewerkt dan in eerste instantie zichtbaar was. Dat blijkt wel uit de hardnekkig kozijnvolgende foto’s!kozijn hangen
kozijn trekkenkozijn los Kloppen...                                Hangen...                                Trekken...                                 Gelukt!!

moerbint loshakkenDe meeste koppen van de moerbinten zijn rot. Vanwege de monumentale waarde is vervangen van de gehele bint geen optie aangezien de middenstukken nog prima in orde zijn. bekistingVan Lierop heeft echter een geweldige methode om dergelijke moerbinten vrijwel onzichtbaar aan te helen. Eerst moeten we alle kinderbinten loshalen en de moerbinten loshakken uit de muur (dat is toch wel nodig om de verzakkingen te corrigeren). Dat hebben we zelf gedaan. Vervolgens moeten de koppen afgezaagd worden. Van Lierop boort glasvezelstaven in het uiteinde van de afgezaagde moerbint en brengt vervolgens een houten bekisting aan. Deze bekisting wordt volgestort met epoxyhars. De wapeningsstaven en de epoxyhars vormen vervolgens één ijzersterk geheel. Epoxyhars vangt de drukkrachten op, de glasvezelstaven de trekkrachten. Dit is hetzelfde principe als gewapend beton, alleen is deze oplossing meer high-tech gezien de hechting aan hout (wat beton niet kan) en het geringere gewicht.  bekisting met epoxyhars

Op de foto links zie je zo´n bekisting met epoxyhars. Hier zat nog niet genoeg hars in (moet natuurlijk helemaal volzitten), maar zo zijn wel de gietsleuven goed te zien.

Deze aanheling zorgt ervoor dat de koppen maar liefst 9x zo sterk zijn als het originele eikenhout... Bovendien lusten de beestjes en zwammen de epoxyhars niet, dus nieuwe rotting is onmogelijk! De uitgeharde epoxyhars kan gewoon geschilderd worden, zodat het kleurverschil van de materialen niet meer te zien is.