MAART 2011
Wow, dat is nog eens tof, echt “ouderwets” loodgieten! Ik was er niet bij helaas, maar Emiel heeft het werk van zijn pa goed vastgelegd. Vroeger hebben er smeedijzeren gewichten in de raammechanieken gezeten, maar daar moeten we nu loden gewichten van maken omdat het nieuwe glas in de kozijnen zwaarder is dan het originele glas. Cor heeft mallen gemaakt voor deze nieuwe gewichten voor de badkamerramen en smelt o.a. het oude lood dat ik uit de glas-in-loodramen heb gehaald. Zo ziet dat eruit:
De gewichten moeten aan touwen bevestigd worden, daartoe moet er in elk gewicht een gat in de bovenkant gemaakt worden om een oogmoer te bevestigen. Links zie je hoe Cor de gaten maakt met onze kolomboor.
De loodstaven moeten nog een beetje bijgewerkt worden, maar Cor heeft ervaring met metaalbewerking dus gladvijlen maar!
Nu moeten we ze nog netjes en stevig gemonteerd krijgen... Dat zie je volgende maand!
Links: Ondertussen is Emiel verder gegaan met de traptreden voor zijn compagnon. Nadat de lijm is uitgehard, zaagt Emiel de treden op maat op de Felder. En daarna: flink gladschuren maar!
Rechts: de eennalaatste stap is het frezen van een heel fijn vellingkantje, tegen het beschadigen van de randen. De laatste stap is het frezen van een groef voor de RVS antislipprofielen, dat zie je volgende maand!
Vorige maand gaf ik al aan dat we eiken vensterbanken voor in de badkamer zouden maken. Vensterbanken die ik heb bedacht, ik kan het dus toch! Eerst hebben we mooie stukken eiken uitgezocht die qua kleur en tekening bij elkaar passen. Ook de vensterbanken zullen we net als de traptreden moeten verlijmen voor de juiste breedte. Links: voordat we kunnen gaan schaven, zagen we eerst één zijkant grofweg haaks. Dat is wel een beetje vals spelen, maar dat scheelt wel een hoop werk en dus tijd op de vlakbank (rechts)! We moeten de cirkelzaag even nakijken, de stofzuiger werkt wel maar zuigt zoals je ziet niet veel af...
Na het vlakken gaan de vensterbanken door het vandiktedeel van de machine om ze mm voor mm af te schaven. Links zie ons dit omstebeurt doen.
Rechts het fenomenale verschil tussen voor en na!
Na al dit voorwerk lijm ik de delen weer op elkaar met domino’s erin, dit heb ik vorige maand al geoefend op de traptreden dus dat moet lukken! Alhoewel... de eerste twee gingen super, de laatste was erg weerbarstig. Het hielp al niet mee dat één buitenkant ontzettend scheef was, dit was erg lastig met de klemmen die beter werken op een haaks oppervlak (lesje voor de volgende keer...), maar blijkbaar was dit eiken een beetje gaan werken in de dagen tussen het vlakken en lijmen... (Ook een lesje voor de volgende keer: na het schaven en vlakken meteen lijmen.) Links zie je hoe we deze onwillige vensterbank met veel klemgeweld in de plooi hebben gedrukt! Of deze nu toch net zo goed lukt als de andere twee, zullen we nog moeten merken!
Hier zie je Cor en Jenny spouwankers aanbrengen in het bredere vlak boven de open haard. Deze dienen om de isolatie te fixeren. Dat is hier nodig omdat de isolatie niet tussen de staanders kan worden geklemd.
En tot slot het begin van het dichtplaten van de wand!
|