MEI 2006

De laatste update voor onze vakantie! Vorige maand gaf ik al aan dat het ons doel was om het pand waterdicht te krijgen voor de vakantie die vrijdag 12 mei begint. Nou, dat is gelukt! Het zal niet meer inregenen, tenzij het zo hard gaat stormen dat het horizontaal gaat regenen. Maar daar gaan we maar even niet vanuit...

Et voilà! Zo ziet de dakpunt er na een ochtendje slopen uit. We hoeven ons in ieder geval even niet druk te maken over ventilatie.gevel weg vergevel weg closeinkijk zolder

Om de gevel dicht te kunnen maken met platen, moet er eerst een stokkenwand komen. Uiteraard moeten dmeten met lasere staanpl. stokkenwand closeders perfect waterpas staan. Waar kan dat makkelijker en sneller mee dan met een zichzelf nivellerend laserapparaatje dat zowel verticaal als horizontaal een altijd waterpas laserstraal uitzendt? Dat apparaatje zie je op de foto links voor Emiel op de grond staan.

Rechts een close-up van het aanbrengen van de staanders van de stokkenwand. Zoals je ziet, worden de staanders waar nodig gekeept.

Deze stokkenwand is overigens niet tijdelijk, maar permanent. Deze wordt later gedeeltelijk het skelet van een binnenwand en gedeeltelijk van de gevel. De beplating die we nu zullen aanbrengen, is wel tijdelijk!

Hieronder twee foto’s van hoe de stokkenwand er van binnenuit en vanaf het dakterras eruit ziet!
plaatsen-stokkenwandstokkenwand ver

Als de stokkenwand staat, is het tijd om de platen er tegenaan te schroeven. Ook deze zijn door mijn schoonmoeder van tevoren aan één kant in de witte grondverf gezet. Dit zal er vanaf de grond wel helemaal bizar hebben uitgezien!
helft beplaatbeplaten dakpunt binnenbeplaten dakpunt buiten
zicht op dakterras
Nadat alle platen erop zaten, ben ik ook de steiger opgeklommen en heb de hele punt een tweede uitzichtgrondverfbehandeling gegeven. Hier zijn geen foto’s van, maar ik heb van bovenaf wel een mooi plaatje van het uitzicht op de toren van de eeuwenoude Groothoofdspoort en wat mooie havenpandjes kunnen maken. Dat uitzicht hebben we ook vanuit het dakraam. Als het helder weer is (op het moment van de foto helaas niet), kan je links van de toren helemaal naar Rotterdam kijken!

Vanaf dezelfde steiger zie je rechts het dakterras waar Emiel bezig is met het de toekomstige lichtstraat.

Oaquastop lichtstraatm maar gelijk door te gaan met de lichtstraat: Links zie je hoe Emiel met Aquastop de overgang van de dakbedekking en het hout waterdicht maakt.
begin lichtstraat
Rechts zie je het begin van de constructie voor het dichtzetten van de lichtstraat. Als het tijd is voor de afbouw, zal het houten stijl- en regelwerk blijven staan en daar komt dan gipsplaten-isolatie en een buitenafwerking van zink o.i.d. tegenaan/tussen. De bovenzijde wordt dan voorzien van aluminium profielen met glas. Maar dat is nog toekomstmuziek!

dakbedekking vastzettenBijna af! Links zie je Emiel en Cor de dakbedekking vastzetten aan de onderkant. Er is geen foto vlichtstraat afan een eerdere tussenfase (het beplaten van de zijkanten en bovenkant) want toen had ik het zelf te druk met platen zagen, monteren en dakbedekking vastnagelen...

Rechts: het (voorlopige) eindresultaat!Het dak van de tijdelijke dichtzetting moet natuurlijk ook van dakbedekking worden voorzien. Hieronder zie je mijn schoonvader Cor in de weer op een bloedhete zaterdag... Fijn in de hete zon met een handschoen aan en een brander in de hand...
dakbedekking branden verdakbedekking branden close

En dan het eindplaatje als geheel! De ingang hebben we inmiddels dichtgeschroefd. Na de vakantie maken we daar een deur in.
alles af


Tussendstucwerk verwijderenoor heb ik het stucwerk van een van de wanden in de badkamer verwijderd. Inmiddels heb ik ook een begin gemaakt met het uithakken van de voegen, die wand blijft "kaal" in het zicht en zal opnieuw worden gevbalustradeoegd voor een fraaier uiterlijk.

Rechts: Met een tijdelijke balustrade langs de vide en de loopbrug krijgt het al een beetje een huiselijk tintje. Vinden wij tenminste...
En dan de allerlaatste klus voor de vakantie: even lekker flink opruimen!! Het resultaat mag er wel zijn:
opgeruimd 1opgeruimd 2
Op deze foto zie je trouwens de onderste helft van de dichtzetting vanaf de verdieping eronder.


Zo, en nu gaan we genieten van 3,5 week welverdiende vakantie!!!